Gistlærning


I en tid hvor informasjon endrer seg raskt og det kan være vanskelig å følge med i utviklingen, kan gist-lærning (eller Bite-sized lærning eller microæring) være ideell. Opplæring bygger på gjennomprøvde metoder og et breit erfaringsmateriale. Metoden er utviklet for å møte et spesifikt behov hos dem som trenger opplæring.

 

Gistlærning

Gistlærning er et begrep for korte opplærings sekvenser. De kan lages for å gi akkurat den informasjonen du har bruk for på et gitt tidspunkt og i en spesifikk situasjon. Du kan utvikle kompetansen målrettet. Denne måten å lære på kan være i form av en presentasjon, ett spill, en diskusjon, en video eller en quiz – eller et annet format som kan formidle læring på en rask måte (se også Why Microlearning is a good idea). De nye, mindre e-lærning-formatene gir variasjonsmuligheter som gir plass til helt nye typer læring (Blended learning).

 

Små biter læring kan passes inn mellom andre oppgaver – og være tilgjengelig hvor som helst. Brukt på riktig måte skaper disse nye typene e-lærning altså mer tid til læring – og de gir samtidig verktøy som gjør at vi kan bruke tiden bedre. NKB-konseptet er primært utviklet for smarttelefon, men det kan også brukes på nettbrett og PC.

Har du bruk for litt her-og-nå-læring – for eksempel når din virksomhet skal implementere nye prosesser og prosederer eller best praktiser? Ønsker du ett introduksjonsprogram for alle nye ansatte? Dette kan være en serie med videoer, spørsmål, oppgaver og diskusjoner som den nyansatte kan starte med første dag på jobb.

NKB bruker et konsept for en miks av korte instruksjonsvideoer (maks ett minutt), forslag om å prøve ut i praksis det som ble vist på videoen og noen enkle spørsmål etter hver korte video. Etter å ha gjennomgått spørsmålene, gis du tilgang til neste instruksjons video.

GIST-konseptet (se også Gistlearning) er en systematisk kunnskapsbygging med korte videoer, quiz, individuelle oppgaver og gruppeoppgaver. Videoen til venstre er på kun 9 sekunder (klikk på bildet). Videoen er en forklaring på NKB-konseptet.

 

Du kan prøve ut en serie med å følge instruksjonene på denne lenken: Photovoltaic technician (modul 1.2, leksjon 3). Serien er en del av et program for Solcelleinstallatører (Oversikt program).

NKB har laget en enkel informasjonsvideo om hvordan oppsettet for NKB mikrolæringsprogrammet kan brukes (About microlearning).

Video under viser hva NKB gist-læring prototype (varighet 20 sekunder):

 

 

Sist oppdatert av NKB: 15.6.17