Taushetsplikten gjelder alle ansatte i Norsk kompetansebygging (NKB) herunder også midlertidig ansatte, ekstravakter, studenter, praktikanter, hospitanter. Det gjelder alle som NKB har arbeidsgiveransvar inklusive alle utleide vikarer og konsulenter.
Enhver medarbeider i NKB har taushetsplikt med hensyn til hva vedkommende måtte få kjennskap til av sensitive opplysningen om klienter og brukere samt opplysninger om de stedene en arbeider på gjennom NKB. Taushetsplikten gjelder ikke bare utad, men også overfor kolleger som er uvedkommende i forhold til saken.
Taushetsplikten gjelder også etter at en har sluttet i tjeneste. Brudd på taushetsplikten kan rammes av vanlige disiplinærforføyninger og vil kunne få konsekvenser for ansettelsesforholdet. Brudd på taushetsplikten vil også kunne medføre straffeansvar, jfr. Straffelovens §§ 209 og 210:
- Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som røper opplysning som han har taushetsplikt om i henhold til lovbestemmelse, forskrift eller gyldig arbeidsinstruks, eller utnytter en slik opplysning med forsett om å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning. Grovt uaktsom overtredelse straffes på samme måte.
- Grovt brudd på taushetsplikt straffes med fengsel inntil 3 år. Ved avgjørelsen av om taushetsbruddet er grovt skal det særlig legges vekt på om gjerningspersonen har hatt forsett om uberettiget vinning og om handlingen har ført til tap eller fare for tap for noen.
Alle som arbeider i NKB må signere taushetserklæring før de starter i et oppdrag.