«Arbeidstid» er den tid arbeidstakeren står til disposisjon for arbeidsgiver (se Arbeidsmiljøloven § 10-1). Dette innebærer at arbeidstakeren må være til disposisjon for å utføre arbeidsoppgaver for arbeidsgiver i henhold til arbeidsavtalen. En arbeidstaker står også til arbeidsgivers disposisjon ved passiv tjeneste. Dette innebærer at den tiden arbeidstakeren utfører passiv tjeneste, regnes fullt ut som arbeidstid.
For vikarer som er på oppdrag for Norsk kompetansebygging, gjelder arbeidstidsregler som er på den arbeidsplassen vikaren arbeider. Når vikar går inn i en turnus, gjelder de arbeidstidene som gjelder for turnusen på det arbeidsstedet vikaren arbeider.
Turnus #
Med turnus menes vanligvis arbeid som drives ut over ordinær dagarbeidstid, og hvor arbeidstidsordningen følger en rullerende arbeidsplan slik at arbeidstidens plassering for den enkelte varierer i døgnet, eventuelt i uken der arbeid drives på søn- og helgedager.
De fleste turnusene er beregnet etter 35,5 timer ukentlig arbeidstid. Dette gjelder først og fremst:
- Arbeidstakere i turnustjeneste som omfatter tjeneste mellom kl. 20.00 og kl. 06.00
- Arbeidstakere med søndagstjeneste minst hver 3. søndag etter oppsatt turnusplan
- Arbeidstakere i fast nattjeneste samt arbeidstakere i fast kveldstjeneste som er en del av en turnusordning når deler av tjenesten faller i tidsrommet kl. 20.00 – kl. 06.00.
Dersom arbeidsordningen er slik at en arbeider gjennom hele døgnet med dagskift og nattskift er arbeidstiden 33,5 timer. (Etter tariffbestemmelsen defineres helkontinuerlig skift som arbeidstidsordninger som pågår døgnet rundt og uken rundt og hvor arbeidet er fordelt likt på to dagskift og ett nattskift.)
Gjennomsnittsberegning av arbeidstid #
Vikarer ansatt i Norsk kompetansebygging går inn i de turnusene som brukes på det arbeidsstedet en arbeider. De fleste turusene bygger på en gjennomsnittsberegning etter avtale med arbeidstakernes tillitsvalgte. Ved slike gjennomsnittsberegnede turnuser, skal arbeidstiden ikke overstige:
- tolv og en halv timer i løpet av tjuefire timer
- førtiåtte timer i løpet av sju dager
(Grensen på førtiåtte timer kan gjennomsnittsberegnes over en periode på åtte uker, men arbeidstiden må ikke overstige femtifire timer i noen enkelt uke.)
Overtidsarbeid #
Arbeid ut over avtalt arbeidstid (overtid) «ikke må gjennomføres uten at det foreligger et særlig og tidsavgrenset behov for det».
Overtidsarbeid er «pålagt» arbeid ut over den ordinære arbeidstid. En forutsetning er at overtidsarbeidet utføres i forståelse med arbeidsgiver.
- Vanligvis er det overtid dersom en som går i turnus, arbeider utover timene som er avtalt i turnusen.
- Det er overtid dersom en arbeider mer enn 12,5 timer en enklet dag
- Det er overtid dersom en arbeider mer enn 48 timer for en enkelt uke
Vanligvis skal det ikke være mer enn tjue timer overtid i løpet av sju dager og ikke over 50 i fire sammenhengende uker. Det kan totalt arbeides tre hundre timer overtid i løpet av femtito uker (se Arbeidsmiljøloven § 10-6).