Bærekraft er et begrep som brukes for å beskrive økonomiske, sosiale, institusjonelle og miljømessige sider ved menneskelige samfunn.
Selv om innholdet i bærekraftbegrepet har blitt diskutert, inneholder de fleste dokumenter og handlingsprogram som tar for seg bærekraft noen felles prinsipp:
- varsomhet ved risiko, usikkerhet og irreversible prosesser
- sikker evaluering av naturverdier og bevaring av natur
- samordning av miljømessige, sosiale og økonomiske mål i planlegging og handling
- folkelig deltakelse i beslutningsprosesser
- bevaring av biologisk mangfold
- rettferdighet mellom generasjoner
- globalt perspektiv
- forpliktelse til bruk av beste praksis (best practice)
- intet tap av humankapital eller naturkapital
- kontinuerlig forbedring
- behov for god planlegging.
Bærekrafts tre dimensjoner #
En kjent definisjon på begrepet lyder slik:
Bærekraft er å overlate verden i like god stand til neste generasjon som den var da vi mottok den.
Bærekraft handler altså om å møte dagens behov uten å ofre fremtidens muligheter. Det skal sikre oss et godt liv og noe å leve av. Derfor snakkes det ofte om tre dimensjoner av bærekraft:
- Klima og miljø: Dette handler om å bevare naturen, beskytte økosystemene våre og verne om biologisk mangfold. I tillegg må vi redusere klimagassutslipp og bevare naturlige ressurser for kommende generasjoner.
- Økonomi: Økonomisk bærekraft handler om å skape verdier og vekst på en ansvarlig måte. Det innebærer å utvikle grønne og innovative løsninger, fremme grønn teknologi og skape arbeidsplasser som ivaretar mennesker og miljø.
- Sosiale forhold: Sosial bærekraft handler om å sikre rettferdighet, likestilling og inkludering. Det innebærer å ivareta menneskers behov, sikre helse og utdanning for alle, og skape samfunn der alle har like muligheter.
Bærekraft handler altså om balansen mellom sosiale, miljømessige og økonomiske hensyn.
Hva er bærekraftig utvikling? #
Begrepet “bærekraftig utvikling” ble først brukt i rapporten Vår felles framtid fra 1987. Rapporten ble utgitt av Verdenskommisjonen for miljø og utvikling, nedsatt av FNs generalsekretær Javier Perez de Cuéllar. Kommisjonen ble ledet av tidligere statsminister i Norge, Gro Harlem Brundtland, og omtales ofte som Brundtland-kommisjonen. Den skulle løse både fattigdoms- og miljøproblemer, og bidro til å forandre måten vi jobber med miljø- og utviklingsspørsmål.
Bærekraftig utvikling er et globalt begrep som er basert på solidaritet med kommende generasjoner, i tillegg til alle de som lever i dag. Det er en anerkjennelse av at vi har bare én klode, med en begrenset mengde ressurser, og at det er i vår felles interesse å ta vare på den.