Opplæring gir den ansatte kunnskap og ferdigheter slik at den ansatte kan utføre en bestemt oppgave eller prosedyre og slik at sikkerheten ivaretas når arbeidet utføres.
Arbeidsmiljøloven #
Arbeidsmiljøloven har generelle krav til opplæring på arbeidsplassen, samt spesifikke krav til opplæring for å utføre enkelte typer arbeidsoppgaver og til bruk av arbeidsutstyr. I tillegg er det egne krav til opplæring om helse, miljø og sikkerhet (HMS) for arbeidsgiver, verneombud og arbeidsmiljøutvalg.
Hvorfor opplæring? #
Hensikten med opplæring på arbeidsplassen er å gjøre arbeidstakeren i stand til å utføre arbeidet på en måte som reduserer risiko og belastninger i arbeidet. Opplæringen bidrar til at den enkelte mestrer arbeidet og at arbeidet er helsefremmende og meningsfylt. Opplæring skal bidra til å forhindre arbeidsulykker, skader og sykdom samt fremme produktivitet.
Ulike typer opplæring #
Det er ulike krav til og former for opplæring avhengig av hvilke arbeidsoppgaver som skal utføres og hvilket arbeidsutstyr og systemer som skal brukes for å utføre disse. I tillegg er det krav til øvelse på det arbeidstakeren har fått opplæring i.
Hvem har ansvar for opplæringen? #
Etter Arbeidsmiljøloven står det at arbeidsgiver skal sørge for at alle arbeidstakere får den opplæringen, øvelsen og instruksjonen de trenger for å utføre arbeidet på en sikker måte og for å kunne mestre arbeidsoppgavene sine.
Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte får tilstrekkelig opplæring for å kunne utføre arbeidet og mestre arbeidsoppgavene sine. I tillegg må de ansatte gjøres kjent med aktuelle forskrifter, interne prosedyrer og rutiner, sikkerhetsregler og beredskapsplaner, og få nødvendig opplæring i bruk av personlig verneutstyr. Opplæringen gjelder både for faste ansatte og for vikarer og midlertidig ansatte.