Alle som arbeider i vikarstillinger eller i faste stillinger hos oss, har Norsk kompetansebygging (NKB) som arbeidsgiver.
Det å være arbeidsgiver betyr at Norsk kompetansebygging (NKB) har ansatt arbeidstakere for å utføre arbeid i sin tjeneste (Arbeidsmiljøloven § 1-8 annet ledd).
Som arbeidsgiver har NKB en rekke forpliktelser overfor deg som arbeidstaker
Forpliktelser ved ansettelse #
I hovedsak bestemmer NKB hvem vi ønsker å ansette, men det er noen unntak i retten vi har til å velge fritt:
- Det er blant annet ikke lov å forskjellsbehandle søkere på bakgrunn av kjønn, graviditet, foreldrepermisjon, omsorgsoppgaver, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsnedsettelse, seksuell orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, alder, politisk syn eller medlemskap i arbeidstakerorganisasjon.
- Deltidsansatte og ansatte som i løpet av det siste året har blitt nedbemannet vil ha en fortrinnsrett.
Vikar og fast ansette #
Utgangspunktet er at arbeidstakere skal ansettes fast, men i visse tilfeller har du mulighet til å benytte midlertidig ansettelse eller å leie inn arbeidskraft.
Hovedregelen er at arbeidsgiver er forpliktet til å ansette arbeidstaker fast, etter en prøvetid på maksimalt 6 måneder. Dermed oppstår et direkte kontraktsforhold mellom disse to, et topartsforhold. Ved innleie av ansatte oppstår et trepartsforhold: arbeidstaker – bemanningsbyrå – innleier.
“Innleier” kan for eksempel være en kommune eller et sykehus ( vi kaller de gjerne for oppdragsgivere, fordi de bestiller et oppdrag, hvor et oppdrag kan være å fylle en turnus med en vikar i en periode).
Innleier leier inn ansatte fra en utleier (NKB), som enten er et bemanningsbyrå. Dermed unngår innleier å være arbeidsgiver, med de plikter, kostnader og risiko som slikt ansvar innebærer.
Innleier benytter de innleide som om de var innleiers egne ansatte, men med den forskjell at det er NKB som har det formelle arbeidsgiveransvaret, har arbeidsavtalen med dem, betaler ut lønn, feriepenger, tar imot og følger opp sykemeldinger, innbetaler for pensjon, forsikring mv. Det er ikke noe formelt kontraktsforhold mellom innleier og de innleide vikarene, selv om vikarene er underlagt innleiers styringsrett, som om innleier er deres arbeidsgiver i det daglige arbeid.
I NKB blir du først godkjent til å bli en del av vikardatabasen. Når vi får et vikariat som passer for deg, og du ønsker å gå inn i dette vikariatet, setter vi opp en arbeidsavtale for oppdraget. Alle ansatte i NKB skal ha skriftlig arbeidsavtale hvor det blant annet kommer frem hvor arbeidet skal gjøres, hvilket arbeid som skal gjøres, arbeidstid, startdato og sluttdato og lønn.
Krav til NKB som arbeidsgiver #
NKB tegner tjenestepensjonsordning alle ansatte vikarer
NKB tegner yrkesskadeforsikring alle ansatte vikarer
Som arbeidsgiver betaler NKB lønn, trekker skatt og betale arbeidsgiveravgift for alle ansatte vikarer
Som arbeidsgiver har NKB ansvar for å betale sykepenger de første 16 kalenderdagene når en vikar ansatt er syk (du må ha jobbet i minst fire uker rett før du ble sykmeldt). Deretter overtar NAV ansvaret. NKB følger opp sykmeldte arbeidstakere og må føre statistikk over sykefraværet.
Som arbeidsgiver har NKB ansvar for at arbeidstakerne har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø og at regelverket i arbeidsmiljøloven med tilhørende forskrifter etterleves.
Ved arbeidsulykker, yrkesskader eller yrkessykdom har NKB meldeplikt til NAV. Ved ulykker som medfører alvorlig personskade eller dødsfall må NKB straks varsle Arbeidstilsynet og politiet.
NKB må sørge for at regelverket om begrensninger i adgangen til bruk av overtid overholdes
Som arbeidsgiver har NKB ansvar for at arbeidstakerne tar ut den lovbestemte ferien.